Как се яде киви

(Онагледено ръководство за консумиране на сочно и ароматно киви)

 

Кивито не вдъхва кулинарно и естетическо доверие до момента, в който го срежеш.

Да ти кажа то в яденето на киви няма кой знае каква философия, но полакомен от успеха на моето друго онагледено ръководство за ядене на грамадно манго, реших да споделя моя опит с кивито.

На пръв поглед кивито не вдъхва доверие – едно космато и кафяво дето дълго ме отблъскваше с негативната си външна естетика, но за късмет на едно далечно парти ми предложиха плодова салата, в която бяха нарязани разни извънземни плодове. М-м-м, казах, какво е това ароматното зелено с тези чернички зрънца? Ми то това е киви, каза любезната домакиня с лека интонация на превъзходство, понеже това се случи още много рано в нашата емигрантска история. Ето така преодолях естетическите си предразсъдъци и започнах редовно да купувам киви за домашната трапеза.

Има няколко неща, които човек трябва да знае преди да купи киви. По принцип кивито освен че е мъхесто и кафяво, понякога има и зелен оттенък. Тогава трябва да внимаваш за баланса, понеже кивито е като динята – не знаеш дали е зряло докато го отрежеш, но за разлика от динята, кивито има кратък период в който може да доузрее ако го оставиш за няколко дена с другите плодове в купата (както става с прасковите и пъпешите например).

Зеленото киви е жилаво, кисело и стипциво, не особено приятно за консумиране, но случиш ли на качествено узряло киви, този божествен вкус и уникален аромат ще останат в съзнанието ти чак до края на живота ти.

  1. За това първо трябва да внимаваш какво киви купуваш – може да има лек зелен оттенък, но трябва да е стабилно на пипане, без да е много твърдо или пък много меко. Презрялото (меко на пипане) киви също има много неприятен вкус, сякашс се е вкиснало (виж снимка 1).
  2. После гледаш цената – нормално го продават по 50 цента едното, което извън сезона може да стигне до ₵99, но когато е в сезон можеш да купиш 6 за $2, както направи Веско вчера, купувайки 12 кивита за $4 (пак виж снимка 1).
  3. Приготвяш си остър нож като този белия керамичен дето го подариха на Веско за Коледа и тънка лъжичка, колкото по-тънка толкова по-добре с една чинийка заради соковете, които неминуемо ще потекат (виж снимка 2).
  4. С острия нож (като този белия керамичен дето го подариха на Веско за Коледа) срязваш кивито по средата като внимаваш да не срежеш дланта си или да се оклепаш, понеже сока на узрялото киви неминуемо ще потече по острия нож и върху чинийката (виж снимка 3).
  5. Забиваш тънката лъжичка в едната половинка (колкото по-тънка лъжичката, толкова по-лесно и по-малко сок ще потече в чинийката), за да оформиш сочна и вкусна хапка (виж снимка 4 и после снимка 5).
  6. Ако си лаком и глупав, ще избереш първо половинката, далечна на стеблото по което е расло срязаното киви (тя е по-фина и в дъното и няма неприятен чвор, около който има люспидето не стават за ядене), ако си като Веско обаче и обичаш да оставиш по-доброто за накрая, ще се заемеш с първата половинка, тя е по-жилава, но докато я лющиш с лъжичката ще имаш приятното очакване за нещо по-добро (виж снимка 6).
  7. Хубавото на кивито е че може да се консумира без да си миеш ръцете преди това, само трябва да внимаваш мръсните ти пръсти да не влизат в контакт със сочното киви (виж снимка 7).
  8. Остатъците на сочното, ароматно киви можеш да сложиш там където правиш компост, с което ще помогнеш на планетата (виж снимка 8).
  9. Преди това спокойно можеш да започнеш второто си киви използвайки метода на Веско, особено ако си ги купил 6 за $2 (пак виж снимка 8).

Снимка 1:

Когато са в сезон кивитата не са особено скъпи.

Снимка 2:

Чинийка, остър нож.тънка (по възможност) лъжичка и едно киви готово да бъде срязано.

Снимка 3:

С острия нож срязваш кивито, като внимаваш да не се оклепаш.

Снимка 4:

Забиваш тънката лъжичка в едната половинка, за да оформиш сочна и вкусна хапка

 

Снимка 5:

 

Снимка 6:

В дъното на първата (малко по-жилава) половинка се вижда неприятния чвор и люспите, дето не стават за ядене.

Снимка 7:

Кивито може да се консумира и без лична хигиена (измиване) на ръцете, ако внимаваш пръстите ти да не влизат в контакт със сочното киви.

Снимка 8:

Ако ти харесва, можеш спокойно да започнеш второто си киви. Тук ясно се вижда разликата между двете половинки. Не забравяй люспите да сложиш за компост, че да помогнеш на планетата.

Приятели, знам че сте видяли всичко и вече сте си хапвали сочно и ароматно киви, но все пак се надявам това онагледено ръководство да ви помогне по някакъв начин следващия път, когато ви се случи  да се сблъскате с някое сочно и ароматно киви.

This entry is only available in Bulgarian.

6 thoughts on “Как се яде киви”

  1. Много полезна информация. Досега карах друг да ми го бели (като ябълка), защото настръхвам само като пипна кората му:((( сега мога да си ям и като съм сама, лъжички си имам;)))

    1. Хм-м, да, може да се обхване със салфетка и да си го хапваш без да имаш никакъв контакт с грозната му кожа 🙂

  2. Никога не съм се сещала, че може и така да се хапне, благодаря за идеята и чудесните съвети :))).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *