(онагледено ръководство за консумиране на грамадно манго)

Трамадно манго в чиния.
Трамадно манго в чиния.

Наскоро си чатех с един приятел от България. Говорехме си за тривиални неща, както и за съдбоносни решения, които човек трябва да направи, за да определи по-нататъшния курс на живота си. Беше ми много интересно, но за жалост си чатех по време на обедната ми почивка – не можех да спра нито да си чатя, нито да ям. Докато правех двете неща наведнъж, взех че оклепах клавиатурата и казах на моя приятел, чай че сега ям едно грамадно манго и оклепах клавиатурата. Той каза Бахахаха.. да ти е сладко. В този момент обаче, макар и на десетки хиляди километри от мен, аз просто усетих как през главата му мина следната мисъл – абе, как го ядеш това грамадно манго?

Този случай ме накара да седна и да изготвя следното ръководство, което съм сигурен ще бъде от полза на всеки, който се сблъска с грамадно манго.

  1. Първо вземаш едно грамадно манго и го измиваш добре. Измиваш добре и ръцете си, понеже следването на добри хигиенни навици е гаранция за здравословен начин на живот (виж снимка 1).
  2. С остър нож срязваш огромното манго по дължината на три парчета, така че средното парче да бъде като ивичка широка около сантиметър. Това се прави с цел да избегнеш костилката. Истинския майстор (като Веско) реже точно близо до костилката (виж снимка 2).
  3. Двете месести парчета са най-ценни. С върха на ножа прокарваш няколко кръстосани нареза, като внимаваш да не срежеш кората, след което ги обръщаш да се разперят като чадър или ветрило, което ти харесва повече (виж снимка 3).
  4. Обелваш внимателно едносантиметровата ивичка, но не изхвърляш обелката, понеже по нея има няколко грама вкусно манго.
  5. Най-после идва ред за хапване. Пред себе си имаш четири елемента на грамадното манго – двете големи парчета, костилка и тясна ивичка (виж снимка 5).
  6. Ако си много лаком и глупав ще се нахвърлиш веднага върху големите парчета, които съдържат най-сочната част на мангото (виж снимка 6).
  7. Ако обаче искаш да му се насладиш по-дълго и по-пълно (като Веско) ще започнеш от ивичката. Тя се гризе бавно  със зъби от единия до другия край, като внимаваш да не я скъсаш. След нея почваш костилката, захапвайки месестите парчета около ръбовете, а след това можеш да я смучеш колкото си искаш. Костилката съдържа жилести влакна, които не стават за ядене, но са напоени с вкусен сок. Докато го смучеш този сок, внимаваш влакната на костилката да не ти се набият между зъбите (виж снимка 7).
  8. Накрая за награда се прехвърляш на сочните кубчета от големите парчета, едно по едно докато останат само корите, но след това можеш да ги гризеш и тях безкрайно, както направи преди малко с ивичката (пак виж снимка 6).
  9. Остатъците от огромното манго можеш да сложиш там където правиш компост, с което ще помогнеш на планетата (пак виж снимка 7).

 

Снимка 1:

Даже голямата ръка на Веско изчезва под грамадното манго.
Даже голямата ръка на Веско изчезва под грамадното манго.

Снимка 2:

Два нареза по дължината, на около сантиметър един от друг.
Два нареза по дължината, на около сантиметър един от друг.

Снимка 3:

Няколко кръстосани нареза с върха на ножа.
Няколко кръстосани нареза с върха на ножа.

Снимка 4:

Обелена ивичка, по която има доста манго.
Обелена ивичка, по която има доста манго.

Снимка 5:

Огромно манго, готово за хапване.
Огромно манго, готово за хапване.

Снимка 6:

Най-сочната част на мангото, която ще нагънеш първо ако си лаком и глупав.
Най-сочната част на мангото, която ще нагънеш първо ако си лаком и глупав.

Снимка 7:

Костилката съдържа влакна, които лесно се набиват между зъбите. Остатъците на мангото са готови за компоста, с което ще помогнеш на планетата.
Костилката съдържа влакна, които лесно се набиват между зъбите. Остатъците на мангото са готови за компоста, с което ще помогнеш на планетата.

Желателно е целия този процес да се осъществи далеч от компютърна клавиатура, понеже грамадното манго е много сочно и неминуемо част от него ще попадне между клавишите.

Приятели, надявам се това онагледено ръководство да ви помогне следващия път, когато се сблъскате с някое огромно манго.

This entry is only available in Bulgarian.

4 thoughts on “Как се яде манго”

  1. Огромното манго е и идеален плод за из път (в автобус), особено след като приключвайки с процедурата по хапването първо забършеш лепкави ръце в панталона, а после финно зачистиш остатъците от сочната вътрешност из брадата си. Майтапът настрана – индонезийците имаха около 10 думи за различните сортове манго, като това на снимката е доста напред в класацията, а някои ставаха само за готвене. Няма да забравя как домакинът ни връзваше пластмасови торбички около плодовете в градината си, за да ги предпази от набезите на птици или на ордите лувак (ценен елемент от продукцията на едноименното кафе), идващи от съседното училище. Поздравления за новия сайт и най-добри пожелания!

    1. Огромното манго е ценно нещо…

      Здравей Юри, много се радвам че намина към моя нов сайт. Все още го оформям и му добавям разни неща. Благодаря за хубавия коментар, да си жив и здрав. Приеми също най-сърдечни поздрави за хората около теб.

  2. Много благодаря за приятното четиво и за сайтът, който намерих! Вече съм фен! Поздрави от Пловдив с най-добри пожелания!!!

    1. Здравей Сийке, благодаря за хубавия коментар. Не забравяй да наминаваш към блога – всеки ден ще има по нещо ново. Поздрави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *